In de kamers van de revalidatieafdelingen, locatie Ambachtstaete en de Aanlegsteiger, hangen sinds kort ‘Revalidatie whiteboards’. Dit is een duidelijk zichtbaar resultaat van de nieuwe werkwijze binnen de revalidatieafdeling van de Swinhove Groep waarbij ‘doelgericht en cliëntgericht revalideren’ centraal staat. Vorige week zijn de borden officieel in gebruik genomen.

Waarom deze revalidatie whiteboards? Iedereen is anders en reageert anders. Dit maakt dat een revalidatieproces ook voor iedereen anders verloopt. Cliënten gebruiken andere hulpmiddelen, richten zich op andere doelen en hoe betrek je hierin de mantelzorgers die ook ondersteunen bij het revalidatieproces?

Vanuit de werkgroep cliëntgericht revalideren is hier een simpele oplossing voor gekomen: een revalidatie whiteboard. Een praktische oplossing waarop de belangrijke onderwerpen zijn samengevat, duidelijk zichtbaar voor alle betrokkenen. Op de borden staat met pictogrammen aangegeven of iemand een hulpmiddel gebruikt, wat het doel van de week is en wanneer de verwachte ontslag datum is.

Fysiotherapeut Hanneke: ‘het is belangrijk dat iedereen; zorgmedewerker, invalkracht, gastvrouw, maar ook de cliënt zelf, mantelzorgers en familie, weet welk hulpmiddel de cliënt gebruikt. Met de pictogrammen op de borden is dit in één oogopslag te zien en gebruikt iedereen het juiste hulpmiddel. Ook de focus op het einddoel is belangrijk, maar hierin is het goed om kleine stapjes te nemen. Daarom staat de verwachte ontslagdatum op het bord en is het doel van de week bedacht. Zo blijven cliënten gemotiveerd.’

Mevrouw Vastenhout is sinds twee weken een cliënt in Ambachtstaete en zij is ook erg enthousiast over de Revalidatie whiteboards. ‘Het is fijn dat je een richtdatum hebt waar je naartoe werkt. Ik kan nu nog niets, maar dan ben ik thuis en daar zet ik mij voor in. Het is fijn als je zelf mee kan denken met het bepalen van het weekdoel en dat je met die kleine stapjes bij je einddoel komt’

Hoofd wonen en Zorg Ester: ‘We volgen met alle betrokkenen bij de revalidatiezorg (GRZ) een training om doelgericht en cliëntgerichtheid te revalideren in een activerend revalidatieklimaat. We zijn nu ruim een jaar bezig en iedereen is erg gemotiveerd en betrokken. Het Revalidatie whiteboard is één van onze successen.’