Groepswonen

Acht à negen bewoners wonen samen in een groep (uitzonderingen mogelijk). Er is een gemeenschappelijke woon- en eetkamer waar men kan deelnemen aan de groepsactivteiten zoals de krant lezen, televisie kijken, spelletjes spelen en helpen bij de voorbereidingen van het koken. Daarnaast beschikt iedere bewoner over een eigen zit-/slaapkamer. Professionele zorg is 24 uur per dag beschikbaar. U bent, als familielid of mantelzorger, altijd welkom.

Waarom groepswonen?

De overstap naar een traditioneel verzorgings- of verpleeghuis is voor veel mensen erg groot. Groepswonen sluit, door het huiselijke karakter, beter aan bij de oude woonsituatie. Het kleinschalige karakter zorgt er bovendien voor dat medewerkers meer persoonlijke aandacht aan bewoners kunnen geven. (Zorg)medewerkers en vrijwilligers zien bewoners in al hun facetten, als ze ’s ochtends opstaan, maar ook ’s middags tijdens het spelen van een spelletje. Er is ruimte voor individuele aandacht. De groepsdynamiek kan de kans op eenzaamheidsgevoelens verminderen.

Eigen dynamiek

Iedere groep kent een eigen dynamiek. Zijn alle bewoners vroege vogels, dan kan het op een groep om zeven uur ’s ochtends al een drukte van belang zijn. Luisteren bewoners graag naar muziek, dan staat de radio vaker aan dan de tv. Nieuwe bewoners worden zoveel mogelijk in groepen geplaatst die aansluiten bij hun belevingswereld.

Woongroepen voor specifieke zorgvragen

Op locatie Swinhove zijn enkele woongroepen die gericht zijn op specifieke zorgvragen, zoals:

Naast deze gespecialiseerde woongroepen zijn er algemene woongroepen voor mensen met een lichamelijke beperking of mensen met dementie. Alle bovengenoemde woongroepen zijn bedoeld voor bewoners met een zorgzwaartepakket (ZZP) van vijf of hoger. Bewoners kunnen in de meeste gevallen op de afdeling blijven wonen tot hun overlijden.

Een tweede thuis

Groepswonen biedt een groot aantal voordelen boven traditionele verpleegzorg. Maar die voordelen komen pas volledig tot hun recht, als een bezoek aan de woongroep voor u voelt als thuiskomen. Uw familielid of partner komt bij ons wonen, omdat de thuissituatie onhoudbaar is geworden. Dat kan voor u voelen als een opluchting. U kunt er immers op vertrouwen dat uw familielid of partner in goede handen is en alle benodigde zorg krijgt. Aan de andere kant kunt u het gevoel hebben dat het persoonlijke contact door de verhuizing onder druk komt te staan. U ziet elkaar mogelijk minder en als u elkaar ziet, heeft u het gevoel dat u op bezoek bent. Juist daarom doen we er alles aan om iedereen een thuisgevoel te geven. Niet alleen uw familielid of partner, maar vooral ook uzelf. Dat komt de familieparticipatie ten goede. Zo mag u zelf de zit-/slaapkamer inrichten, maar ook meubilair inbrengen in de gemeenschappelijke woonkamer. Voelt u zich vooral ook vrij om mee te doen aan het dagelijks leven op de groep. Help bij het koken van het avondeten of zet koffie als u of de bewoners daar trek in hebben. Praat bij met de zorgmedewerkers en vrijwilligers, doe een spelletje met de bewoners, bak een cake, luister naar muziek of kijk televisie. Komt u naar de afdeling, dan komt u niet op bezoek, u komt thuis.